Brandveiligheid in het interieur

Niet de bouwkundige aspecten, maar aandacht voor het interieur kan zorgen voor grotere brandveiligheid in de zorg. Andere keuzes maken, daar gaat het om”, stelt ing. Emiel van Wassenaar, senior adviseur brandveiligheid bij LBP|SIGHT tijdens het seminar ‘Realistische brandveiligheid in de zorg’.

Het gaat dan om keuzes van bijvoorbeeld matrassen, bankstellen, gordijnen en andere brandbare materialen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld regels die gelden in het Verenigd Koninkrijk, stelt de Nederlandse wet geen enkele eis aan het interieur.

Giftige dampen

Brandregelgeving is in ons land niet gericht op het voorkomen van brand, maar op het ervoor zorgen dat als er eenmaal brand is, het vuur zich niet uitbreidt naar andere gebouwdelen. Maar wie zich in een deel bevindt dat eenmaal in brand staat, heeft steeds minder kans om het er heelhuids vanaf te brengen. Materialen branden snel en produceren daarbij veel rook en giftige dampen.

Brandvertragende materialen

Het goede nieuws is dat instellingen met relatief eenvoudige middelen de risico’s aanzienlijk kunnen verkleinen, onder meer door in het interieur uitsluitend brandvertragende materialen toe te passen, zoals in het Verenigd Koninkrijk verplicht is. De aanschafkosten zijn geen struikelblok: brandvertragende meubels en stoffering zijn in de regel niet of nauwelijks duurder.

Tijhuis Totaalinrichting beschikt over ruime kennis op het gebied van brandveiligheid in het interieur. Wij informeren u graag over de diverse mogelijkheden en eventuele risico’s die aan een bepaald product zitten. Door te kiezen voor brandvertragend schuim in bijvoorbeeld matrassen, stoelen, banken etc., maar ook brandvertragende raambekleding kunnen bij een eventuele brand levens gered worden.

Doordat de budgetverantwoordelijkheid steeds lager in de organisatie komt te liggen, worden aspecten als brandveiligheid en duurzaamheid regelmatig over het hoofd gezien. Dat is een risico waar de organisatie zich vaak niet van bewust is. Als wij (Tijhuis Totaalinrichting) een voorstel maken voor een organisatie of een particuliere klant, brengen wij hen veelal op de hoogte van de eventuele risico’s die een bepaald product met zich meebrengt, waar mogelijk bieden wij alternatieven om zo de eventuele risico’s te beperken.

Vragen?

Bel of mail ons!